Alun perin tämä juttu piti julkaista jo kesäkuussa, mutta kesä meni iloisesti pihalla ja mökillä kaikenlaisissa puuhissa ja projekteissa. Meille kesä ei jäänyt mieleen erityisen sateisena tms. Päinvastoin sadekeleille varatut sisähommat, kuten tämän blogin kirjoitus, jäivät tekemättä, kun kelit olivat niin kivat. Niinpä tämä tulee vasta nyt. Samalla tuli taas todistettua, että kannattaisi ottaa kuvia joka välissä ja kirjoittaa muistiin ennemmin liikaa. Onneksi kuitenkin tietoja oli riittävästi tallessa blogia varten.
Otimme kodin lämpimän varaston remontin yhteydessä talteen yläkaapit (l 120 cm x k 40 cm x s 60 cm), niiden alla olleen haitarioven osineen sekä vaatetangon. Laskeskelimme, että niistä voisi saada mökin eteiseen säilytystilaa ja siistimmän naulakon pienellä justeerauksella. Loput kaapit ja hyllyt laitoimme nettikirpparille Annetaan-osastolle ja ne menivätkin saman tien uuteen kotiin.
Kävimme varaston remontin yhteydessä mittomassa mökin eteistä. Se on hirsirakennukselle tyypillisesti hieman oman kokoisensa. Välikkö, joka toimii naulakkotilana, on 118,5 cm leveä ja 208 cm korkea. Eteisestä on kulku useampaan tilaan ja naulakkosyvennyksen molemmin puolin on ovet. Ulko-ovi on keskemmällä seinää, mutta pesutilojen ovi karmeineen on pienimmillään vain 58 cm päässä päätyseinästä. Tämä toi oman haasteensa: Yläkaapin ovi ei juuri olisi mahtunut avautumaan, kun ovenkarmi tulee jo vastaan. Siksi ovien syvyydestä päätettiin ottaa pois viisi senttiä. Lisäksi pienempää (40 cm) yläkaappia kavennettiin n. 2 cm, jotta kaapit saadaan mahtumaan tilaan. Kaappien syvyydestä olisi ollut hyvä ottaa enemmänkin pois, mutta silloin kaappien alle tulevaan naulakkoon ei mahtuisi enää takit haitarioven taakse. Siksi päädyimme näihin mittoihin.
Kaapin kavennus ja kaikkien madallus tehtiin pienellä riskillä, mittojen perusteella kotona. Ensin irrotettiin kaappien taustalevy. Sen jälkeen irrotettiin 40 cm leveä kaappi 80 cm leveästä kaapista. Kapean kaapin leveydestä poistettiin pyörösahalla eli käsisirkkelillä 2 cm. Samalla käsisirkkelillä molempien kaappien syvyydestä poistettiin 5 cm. Lopuksi kapea kaappi kiinnitettiin uusilla puutapeilla leveään kaappiin.
Tässä vaiheessa päätimme, ettei taustalevyjä laiteta enää takaisin, vaan kaappeja tuetaan takaseinästä tukilistoilla. Taustalevy ei ole pakollinen, kun kaapit tulevat takaosastaan suoraan seinää vasten. Tukilistoina käytettiin lämpimästä varastosta jääneitä 5 cm leveitä, ympäripinnoitettuja lastulevylistoja. Ovet sovitettiin uusiin mittoihin kaventamalla pienemmän kaapin oven etureunaa ja hieman myös viereisin oven takareunaa. Jälkimmäisen oven saranoiden alle laitettiin myös taustalevyn pala, jolloin ovi siirtyi hieman keskemmäs. Loppu säätö tehtiin saranoiden säädöillä. Välit jäivät melko kapeiksi, mutta ne olivatkin alun perin turhan leveät ja epämääräiset.
Myös haitariovea piti hieman muokata. Se oli naulakkosyvennykseen liian korkea, joten siitä leikattiin alareunasta 13 cm pois jiirisirkkelillä. Lyhentäminen onnistui sirkkelillä, kun sen teki kahdessa osassa: Painoi oven kasaan ja sahasi niin pitkälle kuin pystyi yhdeltä puolelta. Käänsi oven 180 astetta ja sahasi toiselta puolelta. Minä pidin ovea kasassa ja Mika sahasi.
Yläkaappien ja haitariovien väri oli perinteinen tummunut mäntypaneeli. Mökillä tuota sävyä on jo jonkin verran eli liikaa, joten päädyimme maalamaan kaikki ovet vaaleiksi. Ovet ja muut maalattavat osat levitettiin olohuoneen lattialle levitettyjen muovien ja sanomalehtien päälle. Pohjalle laitettiin tartuntapohjamaali (Otex). Otexin maalaamisen jälkeen piti odottaa vuorokausi kuivumista. Hioin ovia ja muita osia kevyesti ja poistin hiontapölyt kostealla rätillä ennen seuraavaa maalauskertaa.
Pintamaalaukseen käytettiin varastosta löytynyttä puolihimmeää Harmony-seinämaalia (sävy F485; Damasti). Tämäkin sävy on Marja Marttilan meille aikoinaan tekemästä suunnitelmasta. Tuota väriä löytyy kotoa makuuhuoneesta ja eteisestä. Harmony ei ole paras mahdollinen maali oviin, mutta tässä vaiheessa käytettiin niitä maaleja, mitä varastosta löytyy. Katsotaan, innostunko joku vuosi hiomaan ovet ja maalamaan ne jollakin kovempipintaisella maalilla (esim. Tikkurilan Helmi tai Teknoksen Futura Aqua). Harmony oli päällemaalaus kuiva noin tunnin jälkeen maalaamisesta. Siksi toisen kerroksen maalauksen pystyi aloittamaan heti, kun oli saanut ensimmäisen maalauskerran loppuun. Kun Otexin maalauksen ja hionnan jäljiltä näkyi vielä hieman siveltimen jälkiä, päätin maalata ovet vielä kolmannen kerran seuraavana päivänä. Taas tuli osoitettua, että pohjatyöt kannattaa tehdä kunnolla.
Seuraavaksi edessä oli yläkaappien, oven sekä muiden osien asentaminen paikalleen. Lähdimme käymään mökillä päiväseltään. Aloitimme purkamalla tavarat ja nykyisen naulakon pois naulakkosyvennyksestä. Myös karmit molemmin puolin olevista ovista poistettiin, jotta yläkaapit saataisiin paikalleen. Tästä vaiheesta ei ole kuvia, kun innostus tekemiseen oli kova. Innostusta lisäsi vielä se, että käytettävä aika oli aika rajallinen.
Teimme ensin ns. testiasennuksen yläkaapeille. Kokeilimme, että kaapit ja niiden yläpuolelle suunniteltu täytelista mahtuvat paikalleen. Muokkasimme täytelistaan sopivat kolot kattolistoja ja johtoja varten vasta tässä vaiheessa. Seuraavaksi kiinnitimme täytelistan kaappien ylälaitaan kulmaraudoilla. Lopuksi kaapit täytelistoineen nostettiin paikalleen ja kiinnitettiin takaseinään ja sivuseiniin pitkillä puuruuveilla.
Kaappien alle jääneeseen tilaan tuli naulakkotila. Tässä vaiheessa päätimme työhanskoille mietityn hyllyn lopulliset mitat. Hyllyn mitat ja sijainti huomioitiin vaatetangon kiinnityksessä. Seuraavaksi oli vuorossa haitarioven asennus. Ensin asennettiin liukukisko ovineen kaappien alareunaan. Tässä vaiheessa huomattiin, että haitariovi oli peitelistan verran liian korkea, kun ajatus yläosan peitelistasta tuli sen jälkeen, kun alkuperäiset mitat mitottiin. Kisko ovineen irrotettiin ja ovea lyhennettiin vielä peitelistan mitan verran eli n. 4,5 cm. Liukukisko ovineen asennettiin uudelleen paikalleen ja sen jälkeen peitelistat kiskon molemmin puolin sekä seinään ovea vasten tuleva uralista. Enää olikin jäljellä yläkaapin ovien ja vetimien asennus.
Ovien kanssa meni hieman aikaa, kun kävi ilmi, että kaikki saranat eivät olleetkaan samanlaisia. Piti kokeilemalla testata, mitkä saranat kuuluvat mihinkin oveen. Lopulta oikea järjestys löytyi ja ovet saatiin paikoilleen, vaikka raot jäivätkin aika pieniksi. Viimeisenä kiinnitettiin uudet vetimet. Päädyimme ostamaan Biltemasta metalliset suoralinjaiset vetimet alkuperäisten tilalle, kun alkuperäisten puuvetimistä ei tullut hyvän näköisiä maalaamalla.
Jotta yläkaapin oikeanpuoleisin ovi avautuisi riittävästi, pesutilan pysty- ja yläkarmiin tehtiin muokkauksia. Yläkarmia lyhennettiin jonkin verran ja sen reuna viistottiin. Pystykarmin yläreunaan tehtiin yläkaapin ovenkorkeuden verran lovea ja viisto reuna. Ovi ei vieläkään avaudu kokonaan, mutta nyt jo riittävästi.
Teimme vielä ennen lähtöä hyllyn työhanskoille. Leveydeksi tuli 80 cm, syvyydeksi 30 cm ja korkeudeksi 15 cm. Näin takit saa nostettua vielä vaatetankoon, kengät mahtuvat kenkätelineeseen ja imurille putkineen jää tilaa kaapin vasempaan reunaan. Sahasimme pinnoitetusta lastulevystä hyllylevyn ja päätylevyn palan, joka tuli hyllyn toiseen päähän pystyseinäksi. Toisessa päässä hylly tulee sivuseinää vasten. Hylly kiinnitettiin yksinkertaisilla hyllykannattamilla kolmesta kohtaa seinään. Pystylevy kiinnitettiin hyllyyn ja yläkaappien pohjaan. Hyllyn kiinnityksen jälkeen poistuimme mökiltä. Yläosan peitelistan ja hyllyn kulman siistiminen silikonilla jäi seuraavaan kertaan. Silikonien laiton yhteydessä toimme kotona valmiiksi leikatut hyllylevyt yläkaappeihin, jotta kaappitilan saa paremmin hyödynnettyä.
Myös nykyinen kenkäteline on tarkoitus korvata hieman lyhyemmällä, jotta imurille on oma parempi paikka naulakkotilan vasemmassa laidassa. Kenkätelinettä varten on vanhasta varastohyllystä puretut hyllyt ja sivulistat odottamassa maalaamista ja kasaamista. Niitä ei voi maalata seinämaalilla vaan kestävällä kalustemaalilla ja sen värikin on vielä miettimättä. Myös eteisen valaisin menee vaihtoon, kun nykyisen valaisimen varjostin varjostaa turhankin paljon ja tulee liian alas. Kun nuo täydennykset on saatu tehtyä, pitää ottaa vielä kuva tilasta ja avatusta haitariovesta, niin näkyy nykyinen säilytysratkaisu sen sisällä.
Kaiken kaikkiaan projekti onnistui yllättävän hyvin, vaikka se tulikin vähän yllättäen. Idea mökin naulakkosyvennyksen remontista tuli lämpimän varaston kaappeja purettaessa. Ja kun säilytystila on rajallista kotona ja varsinkin mökillä, piti mökille menevät tavarat saada maalattua varaston remontin yhteydessä ja asennettua suhteellisen pian paikalleen. Muuten olisivat jääneet lomujaan olohuoneeseen. Tämän vuoksi muun muassa maaliksi valikoitui seinämaali kalustemaalin sijaan ja haitariovea piti lyhentää lisää.
Yläkaapit tuovat mökille kaivattua säilytystilaa ja haitariovi piilottaa takit, kengät ja imurin. Lisäksi ovien vaalea sävy vaalentaa koko tilaa. Tila tuntuu nyt alkuperäistä avarammalta, vaikka periaatteessa kaapit ja muu kokonaisuus vievät enemmän tilaa kuin alkuperäinen avonaulakko.
Jätä ensimmäinen kommentti