Skip to content

Kodin remonttisuunnitelmia

Luonut Outi 4.11.2020

Olemme asuneet nykyisessä kodissamme, 80-luvun alussa rakennetussa omakotitalossa reilut kymmenen vuotta. Edellinen omistaja on pitänyt paikat hyvin kunnossa ja kunnostustöitä on tehty, kuten ikkunoiden uusiminen ja pesutilojen remontointi. Myös pintamateriaalien valinnat ovat olleet maltillisia. Siksi tähän meidän mennessä kotiin tehdyt remontit ovat painottuneet enemmän rakenteisiin: Katto ja käyttövesiputket on uusittu ja välikatolle on lisätty eristystä. Samalla tarkistettiin ja korjattiin myös hormin eristys ja palosuoja. Sisätiloihin ei juuri ole tehty remonttia, joitain pientä pintaremonttia lukuun ottamatta: Makuuhuoneen seinät ja katto on maalattu. Eteisestä on poistettu irtoava tapetti ja korvattu se maalilla.

Olemme vuosien mittaan pohtineet, millaista remonttia tekisimme kotiimme, kun sen ison remontin aika on. Vuosien saatossa olemme keskustelleet ja pohtineet eri vaihtoehtojen hyviä ja huonoja puolia. Ja tietysti omatkin mielipiteet muuttuvat ja kypsyvät kokemuksen ja käytön myötä. Yllätys, yllätys määräävänä tekijänä remontissa ja sen suunnittelussa on tietysti myös raha tai ennemminkin sen rajallisuus.

Meillä ei ole tarvetta muuttaa huonejärjestystä, mutta muuten löytyy kivoja rahareikiä. Minä haluaisin vaihtaa väliovia seinän sisään meneviin liukuoviin. Ja kumpikin toivoisi, että vesikiertoisen patterilämmityksen saisi muutettua vesikiertoiseksi lattialämmitykseksi. Takka ja uuni ovat alkuperäiset ja erittäin hyvin tehdyt, mutta niissä näkyy jo ikä ja ahkera käyttö. Nykyisin takkoja saa myös selvästi pienemmillä ulkomitoilla ja silti hyötysuhde on parempi. Myös sähköt olisi enemmän kuin hyvä uusia, sillä pistorasioita on liian vähän ja sulaketaulukin kaipaisi päivitystä. Nämä kaikki ovatkin sitten jo vähän kalliimpia remontteja ja varsinkin lattialämpö tarkoittaa helposti sitä, että evakkoon pitäisi lähteä joksikin aikaa. Ja toisaalta, jos lattiaa ja seiniä lähdetään aukomaan, on hyvä myös tarkistaa, että runko on kunnossa ja eristykset kohdillaan.

Aloitimme tämän ison remontin suunnittelun ensimmäisen kerran pari vuotta sitten, mutta sitten tuli se tavallinen eli muu elämä, joka sotki suunnitelmia ja suunnittelu seisahtui reiluksi vuodeksi. Aloitimme suunnittelun uudelleen tämän vuoden alussa. Kävimme keskustelua pankin kanssa ja pankki toivoi suunnitelmaa ja hinta-arviota remontista, ennen kuin lopullisia lainapäätöksiä tehtäisiin. Tänä vuonna korona tietysti vaikuttaa kaikkeen ja myös tähänkin vähintäänkin välillisesti.

Olemme molemmat vuosien saatossa pitäneet korvat auki, kun lähipiirissä on tehty remontteja ja laittaneet ylös hyviä kokemuksia remonteista ja remontoijista. Niitä hyödyntäen olemme saaneet selkeän ja kattavan arvion sähköremontista. Lattialämmityksestäkin on jo vähän käsitystä, mutta sen selvittely on vielä alkuvaiheissaan. Olemme myös keskustelleet asiallisen valvojan ja pääsuunnittelijan kanssa. Eniten remonttia on tähän mennessä pohdittu sisustusarkkitehti Monika Riihiluoman kanssa. Ja myös hyvät keskustelut ystävien ja sukulaisten kanssa ovat tuoneet aina jotain uutta ideaa. Kaikki nämä ovat auttaneet kokonaisuuden hahmottamisessa, ja matka pankkiin on jo lähempänä.

Minua auttoi kokonaisuuden hahmottamisessa se, että saimme remonttiin liittyviä materiaaleja ja ajatuksia loppukesästä kasattua yhteen niin fyysisesti kuin bitteinäkin. Siinä oli iso hyöty siitä, että Mika pystyy järjestämään hyvät tallennustilat digitaaliselle materiaalille. Remontin suunnittelussa ja kokonaisuuden hahmottamisessa olemme saaneet paljon apua Monikalta. Hän on kärsivällisesti yrittänyt saada meistä irti mielipidettä ja näkemystä makumieltymyksistä ja jopa onnistunut siinä. Minulla tulee näissä asioissa helposti se tilanne, etten osaa valita, kun eri ratkaisuissa on kaikissa omat hyvät puolensa. Mutta Monikan kysymysten ja ajatusten kautta on jo moni asia selkiytynyt. Hän osaa tarvittaessa myös esittää osuvia ja kiperiäkin kysymyksiä, jolloin pääsee/joutuu pohtimaan omien jämähtäneiden mielipiteiden järkevyyttä.

Tälle syksylle päädyimme lopulta edistämään yhtä osa-aluetta remontista ja selvittää onnistuisiko takan ja uunin uusiminen jo tämän vuoden puolella. Se onkin sitten seuraavan jutun aihe.

Jätä ensimmäinen kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *