Skip to content

Ison remontin valmistelu

Luonut Outi 13.10.2022

Olemme suunnitelleet tekevämme kotiimme isomman remontin. Keskustelua asiaan liittyen on käyty pitempään eli vuosia. Alkuun lähinnä pohdimme patterilämmityksen vaihtamista lattialämmitykseen. Lisäksi 80-luvun talossa sähköpistokkeita on harmillisen vähän, joten kyselimme myös sähköjen uusimisen hintaa jo pari vuotta sitten. Lisäksi toivelistalle tuli huoneiden väliovien korvaaminen liukuovilla. Ja keittiön osalta pohdimme, miten sen saisi toimivammaksi ilman, että pitäisi hankkia pienempi ruokapöytä. Siitä lähti keittiön ja lopulta muidenkin huoneiden kaappien suunnittelu.

Oma elämäntilanteemme huomioiden kertarysäys on meille parempi kuin vuosien saatossa osissa tapahtuva remontointi. Suurin kynnyskysymys sille on lähinnä rahoitus. Joudumme pitkälle toimimaan lainarahoituksella ja se hirvittää. Toisaalta ymmärtää sen, että tekemällä remontin nyt, ehdimme myös asua kodissamme ja siten saamme omasta mielestämme parhaimman hyödyn remontista.

Olimme suunnittelun yhteydessä selvitelleet myös tekijöitä remontille. Remontoijaksi valikoitui MSA-remontit ja sähkötyöt tekee Virtoo. Lattialämmityksen ja ilmanvaihdon hankimme LVI-Kuopiolta. Muut LVI-työt tekee LVI-Automaatio. Remonttia valvoo Creotek ja pääsuunnittelijan toimii RA-suunnittelu Jarmo Korhonen. Ilmastoinnin suunnittelee Kiinteistövarikon Mikko Rissanen. Keittiö ja muiden huoneiden kaapistot tulevat Topi-keittiöltä. Ja sisustuksen suunnittelussa on edelleen ollut mukana Monika Riihiluoma. Me sen lisäksi, että tietysti teemme lopulliset päätökset esim. väreistä yms., osallistumme remonttiin sen minkä työt sallii ja osaaminen riittää. Eli kuljetamme tavaraa, siivoamme remontointialuetta yms.

Remontin lopullinen aikataulutus aloitettiin vuoden 2021 lopulla. Myös keittiö ja muut kaapistot suunniteltiin viimeistelyä vaille valmiiksi vuoden 2021 lopussa. Pääsuunnittelijan, valvojan ja remontoijan kanssa pidetyissä palavereissa käytiin läpi meidän toiveita remontista ja arvioitiin aikataulua, selvitettiin lupatarpeita ja sovittiin mm. rakenteriden ennakkoavauksesta, jonka avulla tarkistettiin rakenteiden kuntoa. Remontin kestoksi arvioitiin 5-8 kuukautta ja aloitusajaksi sovittiin huhtikuun alku. Haasteelliseksi aikataulun suunnitteluun tekee se, että remontoidaan vanhaa. Vaikka kaikki olisikin aikoinaan tehty sen ajan ohjeiden mukaan, voi rakenteista löytyä ikäviä yllätyksiä. Ne tietysti tulee ja kannattaa korjata siinä vaiheessa, kun rakenteet ovat muutenkin auki. Lopullisen tilanteen näkee kuitenkin vasta sitten, kun purkaminen alkaa.

Vuoden vaihtuessa aloitimme kotona valmistelevat työt: kävimme läpi kaappeja sekä varastoa ja pyrimme laittamaan kiertoon tai hävittämään turhaa tavaraa. Pakkaamisen aloitimme helmikuun puolella. Nettikirppareilta löytyi hyvin pahvilaatikoita ja myös joistain kaupoista sai mukavasti laatikoita. Lisäksi selvittelimme varastoa tavaroillemme ja Mika etsi omalle työlleen väistötilaa. Lopulta löysimme tilan, joka toimii sekä tavaran varastona että Mikan väistötilana. Niiden yhdistäminen helpottaa meidän elämää, kun on yksi paikka vähemmän, missä käydä. Ja tietysti kävimme lopulliset neuvottelut pankin kanssa lainasta, kun saimme kerättyä riittävästi tietoa kustannusarvoa varten. Iso kiitos kuuluu Vehmersalmen osuuspankin Pirjolle, joka selvitti asioita lainaa varten, kärsivällisesti neuvoi ja ohjeista lainan hakemisessa ja selitti ehdot ymmärrettävästi.

Remontin ajan asumme mökillä, joten sekin piti saada ns. käyttökuntoon. Täytyy sanoa, että tässä vaiheessa olin kiitollinen siitä, että hankimme sinne ilmalämpöpumpun reilu vuosi sitten. Tämän kevään hankintoihin jäi vain lämminvesivaraaja. Muutto mökille oli alun perin tarkoitus tehdä maaliskuun puolella. Omassa ja muussa elämässä kuitenkin sattui ja tapahtui ja lopulta veimme huonekalut ja valtaosan tavaroista varastoon maalis-huhtikuun vaihteessa. Sen verran elämä sotki, että lämpimän varaston tyhjennys jäi remontin alkuun. Ja myös mökillä piti tehdä viimeisiä viilauksia samaan aikaan remontin kanssa. Eli tässä vaiheessa voi taasen todeta sen, että vielä aiemmin olisi voinut tehdä enemmän esimerkiksi pakkaamisen ja mökin valmistelun osalta. Toisaalta, niin kauan kuin kotona asuu, on siellä oltava esim. toimiva pyykinpesukone.

Mutta sitten olikin jo huhtikuun alku ja remontti alkamassa.

Jätä ensimmäinen kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *