Skip to content

Varaston päivitys, osa 2, itse remontti

Luonut Outi 14.5.2020

Alkuun pahoittelut, että kuvissa on vain aina jokin nurkka. Kun varaston koko on n. 2 x 3 m, niin kuvaan ei yksinkertaisesti mahdu aina kuin osa varastosta.

Vaikka kevät menikin aika erikoiseksi, teimme varaston remontin suunnitellusti pääsiäisenä. Ensimmäisenä päivänä tyhjensimme tavarat varastosta ja siirsimme ne autotalliin muovien alle suojaan pölyltä. Maalit ja muut kylmälle herkät tavarat toimme sulostuttamaan olohuoneen lattiaa. Sen jälkeen irrotimme kaapit ja hyllyt seiniltä. Muuten homma oli aika suoraviivaista, mutta pitkällä seinällä oli naulakkokokonaisuus, jossa oli taiteovi ja yläkaapit. Pohdimme, miten se on saatu sisään ja miten saamme sen ulos. Purkaessa kuitenkin kävi ilmi, että naulakon takana oli vain ohut koristelevy ja naulakkotanko ja sen edessä oleva taiteovi olivat käytännössä ympäröivien kaappien varassa. Eli koko rakennelma oli rakennettu paikalleen ja se piti myös purkaa paikalleen. Siinä vaiheessa kädet meinasivat vähän loppua kesken, kun toista tarvittiin irrottamaan ruuveja ja sen lisäksi olisi hyvä ollut olla pari käsiparia kaappeja pitelemässä. Mutta siitäkin selvittiin.

Kuva tyhjennetystä varastosta, jossa alkuperäiset hyllyt ja kaapit ovat vielä paikoillaan.
Tyhjennetty varasto, jossa on vielä alkuperäiset hyllyt ja kaapit paikoillaan.
Toinen kuva tyhjennetystä varastosta, jossa hyllyt ja kaapit ovat vielä paikoillaan.
Tyhjennetty varasto, jossa on vielä alkuperäiset hyllyt ja kaapit paikoillaan.

Kun kaikki tavarat, kaapit ja hyllyt oli saatu autotalliin, alkoivat valmistelutyöt. Mika hioi seinät kauttaaltaan kevyesti mutta keskittyi erityisesti ruuvien yms. kiinnitysten jälkien tasoittamiseen. Minä pesin seinät. Tarkoitus oli ensisijaisesti saada poistettua pölyt ja irtolika, mutta hinkkailin samalla enimmät tahrat pois, jos ne lähtivät. Kun seinät olivat kuivuneet, Mika peitti ruuvin reiät ja muut pienet kolot tasoitteella. Varaston lattia-, katto- ja nurkkalistat irrotettiin, samoin kuin ovi- ja ikkunalistat.

Viimeisenä alkoi ankara teippaaminen. Teippasimme oven ja ikkunan pielet, katkaisijan, pistokkeen ja oven tuuletusaukkojen ympäristöt. Lisäksi pakastin vuorattiin sanomalehdillä. Se piti jättää varastoon, kun se sisälsi vielä jonkin verran marjoja. Lattialle laitoimme suojamuovit. Ne jäivät meille urakoitsijalta, kun meille tehtiin putkiremontti joku vuosi sitten. Ne olisivat menneet roskiin, joten saimme ottaa ne itsellemme. Niissä on toisella puolella jonkinlainen kevyt liima, jolla ne tarttuvat kevyesti lattiaan. Voin sanoa, että niiden levittäminen lattialle on selvästi perinteistä remonttipahvia nopeampaa ja helpompaa.

Kuva täysin tyhjennetystä varastosta.
Kuva kokonaan tyhjennetystä varastosta reikineen.
Varasto seinien pesun ja tasoituksen jälkeen. Reunassa näkyy pakastin.
Varasto seinien pesun ja tasoituksen jälkeen.

Seuraavana päivänä Mika hioi tasoitetut kohdat ja sen jälkeen enimmät pölyt pyyhittiin seinistä. Sitten alkoi maalaminen. Alun perin tarkoituksena oli maalata vain seinät, mutta varastosta löytyi Tikkurilan Otex-tartuntapohjamaalia ja Paneelikatto Valkoista, joten päätimme maalata katonkin. Koska kyseessä on 80-luvun talo ja katossa on liuotinohenteinen lakka, ei kattoa voi suoraan maalata vesiohenteisella maalilla. Tai voi, mutta lakka saattaa tulla läpi maalista.

Seinän väriksi olimme valinneet Tikkurilan Tunne 2020 värikartastakin löytyvän sävyn J496 eli Varjon puolihimmeänä. Kun muutimme nykyiseen kotiimme, ostimme sisustussuunnittelupalvelun Marja Marttilalta. Väri on tuosta suunnitelmasta ja mielestämme rauhallinen ja selkeä sävy. Mika maalasi seinät ja nurkkalistat. Minä katon ja kattolistat.

Seinien maalaukseen käytettiin pientä telaa. Telalla maalaaminen on nopeampaa ja helpompaa ja sillä pääsi helposti myös patterin taakse. Lisäksi maalausjälki on sivellintä tasaisempi. Mika pystyi saman päivän aikana maalaamaan seinät kahteen kertaan, kun päällemaalaus on mahdollista jo parin tunnin jälkeen. Otexin maalasin siveltimellä, sillä paneelissa on ura molemmin puolin. Siksi telan lisäksi olisi kuitenkin tarvinnut sivellintä. Tuntui turhalta sotkea useampaa välinettä vajaan kuuden neliön takia. Oteksin kuivumisessa menee vuorokausi, joten Paneelikatto Valkoisen maalaaminen jäi seuraavalle päivälle.

Kolmas päivä alkoi katon maalaamisella. Päädyin rajaamaan seinät leveämmällä maalirinteipillä ennen maalausta työn nopeuttamiseksi ja helpottamiseksi. Paneelikatto Valkoisen levittämiseen pitää käyttää sivellintä. Sekin on mahdollista levittää telalla ja sen jälkeen sivellä paneeliin, mutta pienen ja uraisen katon kanssa tela ei juuri nopeuta hommaa. Myös paneelikattomaalissa päällemaalaus on mahdollista parin tunnin päästä edellisestä maalauksesta, joten katon sai valmiiksi kolmantena päivänä.

Minun maalatessa kattoa Mika poisti teippauksia ja laittoi jo listoja takaisin paikalleen. Jonkin aikaa meni, kun etsimme oven toista pystylistaa. Lopulta alkutilanteen kuvista kävi ilmi, ettei siinä ole aiemminkaan ollut listaa. Kumpikaan ei kyllä sitä muistanut. Meillä on vielä selvityksen alla, löytyisikö jostakin sopiva listanpätkä siihenkin.

Kun kattokin oli maalattu, loput teipit poistettiin, pakastin kuorittiin sanomalehdistä ja lattiasta poistettiin suojamuovit. Myös kattolistat laitettiin takaisin paikoilleen. Sen jälkeen lattia puhdistettiin ja siihen levitettiin terassimatto. Kaksi metriä leveää mattoa piti hieman kaventaa ja oma työnsä oli saada se pakastimen alle. Mutta nyt ei tarvitse pelätä, että talvella liukastelisi muovimatolla. Vaikka tiesi, että maalaaminen ja matto siistii tilaa, niin lopputulos kyllä oli todella positiivinen yllätys. Katto kannatti ehdottomasti maalata, se vaikutti niin paljon tilan valoisuuteen.

Kuva maalatusta varastosta.
Varasto katon ja seinien maalauksen jälkeen.

Innostuimme vielä kolmannen päivän lopuksi aloittamaan säilytysjärjestelmän asennuksen. Turvakantokiskoja piti hieman lyhentää ja se onnistui helposti rälläkällä eli oikeammin kulmahiomakoneella. Pienen selvittelyn jälkeen olimme päätyneet siihen, että lastulevy rinnastetaan kipsilevyyn kiinnityksen suhteen. Elfalla on tarjolla turvakantokiskojen kiinnitykseen omat ruuvit levykiinnityksiin, joissa on mukana kiinnitystulpat eli proput. Kiinnityksessä voisi tietysti käyttää muitakin ruuveja ja proppuja, mutta päädyimme kuitenkin ostamaan Eflan omat ruuvit. Pussin kyljessä oli selvät ohjeet kiinnittämiseen. Muutama kiinnitys sattui myös koolauksen kohdalle ja niihin tietysti laitettiin normaalit, riittävän pitkä puuruuvit. Säilytysjärjestelmässä on tärkeää asentaa turvakantokiskot vaateriin. Kannattaa siis malttaa tehdä tämä vaihe kunnolla ja tarkistaa suora linja huolella.

Varasto hyllyillä. Kuvassa reikälevyä, vaatetangot ja hyllyjä
Kuva valmiista varastosta tyhjänä. Kuva ikkunaseinältä päätyseinän suuntaan.

Viimeinen päivä menikin sitten lopun säilytysjärjestelmän asentamisessa ja tavaroiden sisään kantamisessa takaisin varastoon. Kun turvakantokiskot olivat paikallaan, riippukiskojen laittaminen paikalleen on helppoa ja hyllykannattamien ja hyllyjen nostaminen paikalleen oli helppoa. Enemmän meni aikaa hyllyjen puhdistamiseen pölystä ja sopivan hyllykorkeuden pähkäilyyn. Päädyimme lopulta siihen, että hyllyjen alle jätetään hieman enemmän korkeutta ja sen jälkeen loppujen hyllyväli on suurin piirtein sama. Kaikilla kolmella seinällä ylin hylly on samalla korkeudella. Päätyseinällä ja pitkällä seinällä hyllyjaottelu on myös keskenään sama.

Kuva varastosta tyhjänä ja hyllyt asennettuna.
Kuva valmiista varastosta tyhjänä. Kuva ehjästä pitkästä seinästä päätyseinän suuntaan.

Kun kaikki hyllyt olivat paikallaan, ihastelimme varastoa jonkin aikaa. Se oli niin paljon selkeämmän ja käyttökelpoisemman näköinen kuin aiemmin. Uskon, että vaikutelmaan vaikutti hyllyjen lisäksi myös uusitut pinnat ja matto. Vähän jopa harmitti ajatus, että seesteinen tila piti seuraavaksi täyttää tavaroilla.

Tavarat siirsimme ensin autotallista varaston viereen ja tarkoitus oli huolella katsoa, mitä menee mihinkin. Mutta sitten räntäsade yllätti ja tavarat piti nostella varastoon melko kiireellä. Oli kyllä mahtavaa huomata, miten hyvin tavarat mahtuivat ilman sen suurempaa suunnittelua ja kaikki oli käden ulottuvilla. Jonkin verran tuli sitten seuraavien viikkojen aikana jälkikäteen säädettyä tavaroiden järjestystä. Ja yllättäen kotoa tai autotallista tuntui löytyvän aina uusia tavaroita, joita voisi siirtää varastoon (mm. ylimääräisä hylly- yms. levyjä). Edelleen kaiken lisätavarankin jälkeen tavarat löytyvät helposti ja niihin yltää helposti. Päädyimme hankkimaan varastoon myös kahden askelman korkuisen porrasjakkaran eli virallisemmin taloustikkaan, joka osaltaan helpottaa tavaroiden hakemista.

Voin kyllä lämpimästi suositella varaston päivitystä avohyllyihin.

Säilytysjärjestelmä oli muuten suunniteltu oikein, mutta pakastimen päälle suunniteltu 90 cm hylly ei kuitenkaan mahtunut paikalleen, kun nurkkalistat kavensivat väliä hieman liian paljon. Sen tilalle piti hankkia 60 cm leveä hylly. Samalla nousi mieleen ajatus, onnistuisiko kuitenkin oven ja ikkunan päälle sijoittaa 90 cm levät ja 50 cm syvät hyllyt, jonne matkalaukut mahtuisivat. Sillä kohtaa oli aiemminkin iso levy kiinnitettynä kattoon, ja se oli hyvin kätevä paikka matkalaukuille: poissa tieltä, mutta tarvittaessa helposti saatavilla. Mutta tästä myöhemmin lisää seuraavassa blogissa. Sitten laitan kuvia myös varastosta tavaroiden kanssa.

2 Comments

  1. Kattiainen

    Hienoa, että jaksoitte tehdä perusteellisen suunnittelun ja pohjatyöt ennen remonttiin ryhtymistä! Lopputulos on viimeistelty ja erittäin toimivan näköinen. Ei uskoisi samaksi tilaksi…

    • Outi

      Kiitos kehuista!
      Huolellinen suunnittelu kyllä kannatti, vaikka jossain suunnittelun vaiheessa jo vähän ahdistikin. Itse remontti oli sen jälkeen melko helppo toteuttaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *